Răsturnare de situație în dosarul medicului Lucan. Instanța critică procurorul DIICOT și explică situația aparaturii medicale

Răsturnare de situație în dosarul medicului Lucan. Instanța critică procurorul DIICOT și explică situația aparaturii medicale
Publicat: 09/01/2018, 12:19

Judecătorul susține că acuzația potrivit căreia un aparat al Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal ar fi fost folosit la clinica privată a medicului Mihai Lucan încă din 2007 nu se verifică.

„Procurorul de caz nu a înțeles să indice datele minime (serie, număr, an de fabricație, furnizor, etc.) necesare individualizării unui astfel de aparat, despre care susține doar că este marca „….”, după cum nu a înțeles să indice actul de proprietate în baza căruia ….. a devenit proprietarul acelui aparat (sau, dacă nu era proprietar, cel puțin actul în baza căruia îl avea în posesie sau în detenție)”, susține judecătorul.

Referitor la documentele ridicate în urma perchezițiilor, care ar arăta numărul de pacienți care ar fi fost tratați la clinica privată cu aparatura care ar fi aparținut institutului, instanța susține că „nu poate lua în calcul mențiunile raportului de constatare tehnico-științifică contabilă (..), potrivit căruia persoanei vătămate ….. i-ar fi fost cauzat un prejudiciu în cuantum de …. lei, reprezentând „costul total al instrumentarului …. folosit pentru un număr de ….pacienți care au făcut obiectul unor proceduri medicale (….) efectuate în perioada 2007-2009 cu ajutorul unei aparaturi medicale (….) aparținând Institutului ….”, menționând că „procurorul de caz nu furnizează nicio explicație cu privire la modul la care a ajuns să rețină exact acel număr de ….de pacienți și exact perioada 2007-2009, iar invocarea raportului de constatare tehnico-științifică contabilă pare facilă și – oricum – neîndestulătoare văzând împrejurările mai sus consemnate”.

„La acest moment procesual, Judecătorul de drepturi și libertăți constată că poate reține depășirea pragului de 2.000.000 lei – prejudiciu total (în condițiile în care una dintre cele trei modalități de comitere a faptei nu a considerat-o de luat în calcul; practic, acesta este înjumătățit), pentru a se păstra încadrarea juridică inițială (delapidare cu consecințe deosebit de grave), dar apreciază că – până la finalizarea urmăririi penale – stabilirea prejudiciului este încă un obiectiv”, este aprecierea instanței.

Magistratul face referire la declarația dată de Mihai Lucan la DIICOT, în care a explicat că aparatul respectiv îi aparține, menționând că procurorul nu a luat-o în seamă.

„Același inculpat a precizat că aparatul … este proprietatea privată a sa, fiind dobândit prin donație, în anul 2006, și l-a pus la dispoziția ….. în scopuri de cercetare, lucrări științifice și efectuare de proceduri medicale pentru bolnavii care nu aveau posibilități materiale”.

Lucan a depus și documente în acest sens, însă, potrivit motivării „această apărare a inculpatului …. nu numai că nu este înlăturată cu argumente în referat, dar nici măcar nu este menționată de către procurorul de caz, se arată în motivare”

„În opinia Judecătorului de drepturi și libertăți, se induce ideea că acest aparat era mutat ilegal la clinica privată laolaltă cu consumabilele de care avea nevoie pentru a funcționa, dar nu se demonstrează cum s-a întâmplat acest lucru. De reținut că, atât în declarația dată în fața procurorului de caz, cât și în declarația dată în fața Judecătorului de drepturi și libertăți, inculpatul …. a arătat că ….. a cumpărat pentru procedurile din cadrul său consumabilele care au un preț foarte mare și că nu s-au folosit consumabilele achiziționate de ….. și în procedurile medicale efectuate în clinica privată cu acest aparat, ba chiar că a existat și un grant care a asigurat din alte surse – evident decât cele ale institutului de stat plata – acelor pentru crioterapie”, explică judecătorul.

În ceea ce privește colaborarea dintre clinica medicului Lucan și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, magistratul spune „era nevoie de o mai bună reglementare (mai strictă), precum și de controale periodice și temeinice din partea Ministerului Sănătății.”

Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT sub control judiciar, fiind acuzat de devalizarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, alături de alte persoane. Tribunalul București a decis să respingă cererea procurorilor de arestare preventivă, procurorii contestând măsura.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Premii record la Wimbledon și ceremonie de adio pentru Andy Murray
×